Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Flickaaktivisterna berättar

Sedan Flickadagen i oktober har vi bedrivit projektet Flickaaktivister, som syftar till att stärka unga tjejer* och ge dem verktyg för att bedriva aktivism. Tjejerna* har fått organisera sig och tillsammans arbetat vidare på olika ämnen som de brinner för och på sina villkor fått skapa en kampanj kring. Här är resultatet av deras engagemang!

Behandling av flickor med hijab

Skapat av: Sara, 15 år från Malmö.

Jag har valt att lyfta upp om hur flickor med hijab behandlas eftersom jag ser hur dåligt behandlade och nedtryckta de blir dagligen. Jag har även en mamma och vänner som bär hijab och jag har vittnat flera gånger hur dåligt folk behandlar dem. 

Vad det har gett dig att vara en del av flickaaktivistgruppen?
Det har gett mig hopp om att vårt land och värld kan bli mer jämställt. Jag har alltid velat göra något och nu känner jag att jag äntligen kan hjälpa till en bit. 

Jämställdhet i skolan

Skapad av: Narin, 23 år från norra Stockholm. 

Jag har valt att lyfta ämnet jämställdhet eftersom det fortfarande finns skillnader mellan tjejer och killar, män och kvinnor. Till exempel när det gäller hur vi behandlas eller löner.

Vad det har gett dig att vara en del av flickaaktivistgruppen?
Det har gett mig flera nya perspektiv och även djupare förståelse över de orättvisor som finns inom skolan och andra sammanhang.

Könsdiskriminering i sjukvården

Skapad av Sam, 20 år från södra Stockholm. 

Jag har känt mig ensam i mina besvär med att minimeras och inte tas på allvar inom vården. Men jag tänkte att det inte bara kan vara jag för det hände så ofta, så jag bestämde mig för att göra lite research och se om det var någon mer, eller om det var ett vanligt problem tillochmed. 

Vad det har gett dig att vara en del av flickaaktivistgruppen?
Jag har hittat ett utrymme där jag känner mig hörd, och känner att budskap jag vill förmedla blir upplysta och får den uppmärksamhet de förtjänar. Jag har lärt mig så mycket av de andra medlemmarna och det har varit så givande att ha en grupp likasinnade och motiverade personer som tillsammans kan diskutera och lyfta ämnen vi brinner för. 

Hur bemöts HBTQ+ i skolan?

Namn: Linn Lönnblom
Ålder: 14 år
Ort: Markaryd

Jag har undesökt hur HBTQ+ personer bemöts i skolan.

Vad det har gett dig att vara en del av flickaaktivistgruppen?
Detta har gett mig mycket kunskap om HBTQ+  och hur man kan föra sin aktivism vidare.